Zo werk je samen met vrijwilligers

vrijwilliger samenwerken sociaal wijkteamWe zien dat veel Sociale Wijkteams nog problemen hebben met verbindingen leggen met de vrijwilligers in de wijk, dit is zorgelijk omdat je hierdoor als wijkteam veel kansen misloopt.

Natuurlijk een goede samenwerking vraagt om een investering in tijd, die zich voor de professionals vaak niet direct zichtbaar terugbetaalt. Omdat veel professionals een hoge caseload ervaren steken ze hun tijd liever in de ondersteuning van hun cliƫnten. Wij zien dit als een gemiste kans, want een goede verbinding met de 0e lijn kan lonen.

Om wijkteams te ondersteunen bij de samenwerking met vrijwilligers hebben wij een stappenplan ontwikkeld. Hierin staat in de eerste plaats de waardering van de vrijwilliger centraal, verder is het voor een goede samenwerking belangrijk dat je de vrijwilliger als een gelijke behandelt.

Vorm een vraag

Om te beginnen moet je een duidelijke vraag formuleren. Op welk gebied wil je een samenwerking aangaan en wat zou je willen van de vrijwilligers? Als dat eenmaal duidelijk is, kan je de juiste personen benaderen.

Benader de juiste vrijwilliger

Ga op zoek naar actieve vrijwilligers met een groot netwerk oftewel sleutelfiguren. Zorg ervoor dat je mensen vindt die jou kunnen helpen met je vragen. Probeer tussen de 8 en 12 geschikte personen te vinden die een team willen vormen.

Voor een goede samenwerking is het noodzakelijk dat alle partijen vertegenwoordigd zijn. Wijs daarom een vaste professional aan die onderdeel wordt van het team. Deze professional wordt de spil tussen het wijkteam en het netwerk.

Een vaste professional levert voor iedereen voordelen op, allereerst hebben de vrijwilligers altijd iemand tot wie ze zich kunnen richten en die ze op de hoogte kan houden van de ontwikkelingen in de wijk. Voor het wijkteam is het handig omdat de zorgprofessional de vragen van het wijkteam kan inbrengen.

Vorm een team van vrijwilligers

Het bouwen van een team is een belangrijke factor voor het wel of niet slagen van de samenwerking. Zorg er daarom voor dat je het team hierin professioneel begeleidt, door iemand in te huren die het team helpt om een duidelijke visie en missie vast te stellen. Dit is de basis waar het team op verder kan bouwen.

Het team zal zelf bepalen op welke manier zij de vragen van het wijkteam zullen beantwoorden. Mocht deze werkwijze niet aansluiten op de werkwijze van het wijkteam, dan kan hier uiteraard over gesproken worden.

Omdat je met vrijwilligers werkt is het belangrijk dat je ze ook wat kan bieden. Geef het team daarom de ruimte om zichzelf te ontwikkelen of om dingen op te pakken, stel hier ook middelen voor beschikbaar.

Evalueer, stel bij en waardeer

Evalueer de samenwerking regelmatig en kijk waar ruimte is voor verbeteringen, aanpassingen of zelfs uitbreiding. Vergeet daarbij de vrijwilligers niet te waarderen voor de bijdrage die ze tot nu toe hebben geleverd.

Ondersteuning

Wil je als wijkteam een goede, maar vooral vruchtbare samenwerking opbouwen met je vrijwilligers, Bureau Daden kan je hiermee helpen. Met ons unieke aanpak samenwerken met vrijwilligers kunnen wij u de ondersteuning bieden die u nodig heeft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *