Dit is waarom vrijwilligers goud waard zijn

Dit is waarom vrijwilligers goud waard zijn voor sociale wijkteams

 

Op de vraag waarom vrijwilligers belangrijk zijn voor sociale wijkteams kan ik kort zijn.

Vrijwilligers zijn onze oren, ogen en handen in de wijk en zorgen ervoor dat de zorg betaalbaar blijft.

Een van de belangrijke pijlers van de Wmo 2015 is dat veel hulpvragen door vrijwilligers kunnen worden opgepakt. Omdat hierdoor minder vaak gebruik hoeft worden gemaakt van professionele zorg, kan dit een besparing opleveren voor gemeenten. Een goede samenwerking met vrijwilligers is hiervoor cruciaal.

Vrijwilligers zijn belangrijk

Tijdens hun werk komen vrijwilligers veelal in contact met buurtbewoners en andere vrijwilligers. Daarnaast verrichten ze hun werkzaamheden vaak in de wijk waar ze wonen,  hierdoor beschikken ze vaak over een waardevol netwerk in de wijk. Vrijwilligers met een groot informeel netwerk, noemen we ook wel sleutelfiguren, zij zijn de perfecte contactpersonen voor sociale wijkteams.

Naast het feit dat ze vaak onmisbaar werk verrichten hebben ze dus vaak ook een schat van informatie over het informele aanbod en over de zaken en vragen die spelen in de wijk. Verder beschikken ze vaak over een uitgebreid netwerk binnen de 0e lijn.

Het netwerk

Als het je als wijkteam lukt om een verbinding te leggen met de juiste sleutelfiguren, dan kan je dit veel opleveren.

Je kan bijvoorbeeld het aanbod aan je cliënten vergroten, door gebruik te maken van het netwerk van je sleutelfiguren. Zo kunnen zij een vrijwilliger zoeken die jouw cliënt bij bepaalde hulpvragen kan ondersteunen.

Ook kan je gebruik maken van hun kennis van het informele aanbod. Ze kunnen je in contact brengen met lokale initiatieven, waar je cliënten gebruik van kunnen maken. Misschien kan een cliënt in bepaalde situaties zelfs wel ingezet worden als vrijwilliger, door bijvoorbeeld ergens als gastvrouw/ gastheer te staan. Stel je eens voor wat het het wijkteam, maar vooral ook je cliënt kan opleveren als je hierdoor minder dagbesteding hoeft in te zetten.

De taal spreken

In veel lokale initiatieven komen mensen samen die letterlijk of figuurlijk dezelfde taal spreken. De sleutelfiguren kunnen hun netwerk op de juiste manier aanspreken en weet wat er speelt binnen de groep(en). Hierdoor kunnen ze het wijkteam ondersteunen en informeren bij de zaken die spelen binnen bepaalde groepen in de wijk. Ze zijn een belangrijke vindplaats, maar ook een belangrijke  intermediair tussen de bewoners en de wijkteams.

Weten wat er speelt

Als je als wijkteam problemen wilt aanpakken moet je eerst weten wat er speelt. Hiervoor heb je natuurlijk statistieken, echter niet alle problemen zijn hierin terug te zien. Daarom is het belangrijk dat je vrijwilligers je op de hoogte stellen van problematiek in de wijk. Je kan dan in het beste geval al preventief samen aan een oplossing werken.

Ondersteuning

Wil je als wijkteam een goede, maar vooral vruchtbare samenwerking opbouwen met je vrijwilligers neem dan contact op met Bureau Daden. Met ons unieke stappenplan kunnen wij u de ondersteuning bieden die u nodig heeft.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *