Wil je samenwerken met vrijwilligers? Dit is het geheim!

het geheim van een vrijwilliger bureau daden

Vrijwilligers worden steeds belangrijker in onze huidige maatschappij. Ze zijn onze oren, ogen en handen in de wijk en zorgen ervoor dat de zorg betaalbaar blijft. Voor Sociale wijkteams is een samenwerking met vrijwilligers daarom cruciaal. j

Vrijwilligers werken niet voor een organisatie, maar voor zichzelf. Ze zullen daarom alleen een samenwerking aangaan als ze hier de meerwaarde van inzien. Als je als wijkteam een vruchtbare samenwerking wilt aangaan, dan moet je daarvoor rekening houden met het volgende:

Het geheim van vrijwilligers

Om te beginnen is het heel belangrijk om je te beseffen dat vrijwilligers niet voor niets werken. Vrijwilligers krijgen niet betaald, maar toch levert het werk ze doen altijd wel iets op. Wat dat is, dat kan per vrijwilliger verschillen.

Zo zijn er vrijwilligers die bepaalde vaardigheden verder willen ontwikkelen. Anderen willen graag hun sociale netwerk vergroten en weer anderen krijgen een goed gevoel door mensen te helpen. Wat de reden ook is, als jij als wijkteam een vruchtbare samenwerking aan wilt gaan met vrijwilligers, dan moet je je niet alleen afvragen wat jij aan de samenwerking hebt. Maar is het nog belangrijker om na te denken wat de vrijwilligers eraan hebben om met jouw team een samenwerking aan te gaan.

Neem vrijwilligers serieus

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen, maar vrijwilligers werken dus voor zichzelf. Zij doen iets, waar ze in geloven en waar ze achter staan. Als een vrijwilliger geen genoegdoening uit zijn/ haar werk haalt, dan is de kans groot dat hij of zij de samenwerking beëindigt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de vrijwilliger ten alle tijden serieus te nemen, dat doe je door ze gelijkwaardig te behandelen.

Behandel een vrijwilliger dus altijd als een gelijkwaardige gesprekspartner. Vertel ze dus niet wat ze voor je moeten doen, maar ga met ze in gesprek. Luister naar ze en vraag ze om met je mee te denken. Op deze manier haal je het beste uit de samenwerking.

Waardeer je vrijwilligers

Vrijwilligerswerk is niet gratis, als je een goede band met vrijwilligers wilt opbouwen, dan moet je hierin investeren. Dit doe je door het inzetten van tijd en middelen.

Zorg er in de eerste plaats voor dat de vrijwilliger met wie je een verbinding aangaat een vast contactpersoon heeft, bij wie hij/ zij altijd terecht kan.

Maak daarnaast duidelijke afspraken over een vergoeding van de kosten die de vrijwilliger maakt voor het uitvoeren van de werkzaamheden.

Spreek regelmatig je waardering uit over de bijdrage die de vrijwilliger heeft geleverd en laat je waardering ook zien door ze af en toe te belonen met een klein cadeautje.

Stel (beperkte) middelen beschikbaar die de vrijwilligers kunnen inzetten om hun werk en vaardigheden te verbeteren. Laat ze zelf bepalen op welke manier ze deze middelen inzetten.

Ondersteuning

Wil je als wijkteam een goede, maar vooral vruchtbare samenwerking opbouwen met je vrijwilligers neem dan contact op met Bureau Daden. Met ons unieke stappenplan kunnen wij u de ondersteuning bieden die u nodig heeft.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *