Samenwerken aan integraal werken in een Sociaal wijkteam

 

samenwerken aan integraal werken in een sociaal wijkteam vroegsignalering

Samenwerken aan integraal werken in een sociaal wijkteam, zorgt ervoor dat je als wijkteam steeds beter wordt. Als hulpverlener wordt tegenwoordig van je verwacht dat je integraal werk. Het is daarom van belang dat je op de hoogte bent van bepaalde problematiek, die buiten je werkgebied valt. Helemaal als je voor een sociaal wijkteam werkt.

Het is mijn ervaring dat hulpverleners vaak zelf op zoek moeten naar deze informatie. Het is dan ook maar per hulpverlener verschillend hoeveel tijd en moeite ze hierin steken. Zeg nou eerlijk, hoe efficiënt is het eigenlijk als iedere hulpverlener voor zichzelf het wiel moet uitvinden?

Samenwerken

Ga samenwerken en maak er dus een gezamenlijk project van. Ga eens een half uur met elkaar zitten en maak een inventarisatie van de belangrijkste onderwerpen.

Als de onderwerpen zijn vastgesteld, verdeel deze dan onder de collega’s. Maak iedere collega eigenaar van minimaal één onderwerp.  De eigenaar heeft als taak om zoveel mogelijk kennis te vergaren over dit onderwerp en is het aanspreekpunt voor het team. Hij deelt zijn kennis met de collega’s en zorgt ervoor dat het onderwerp regelmatig besproken wordt.

Integraal werken

Plan een startbijeenkomst in, waarin de kennis over de verschillende onderwerpen met elkaar gedeeld wordt. Omdat deze informatie waarschijnlijk belangrijk is voor alle hulpverleners in de wijk, kan je dit moment aangrijpen om een brede bijeenkomt in te plannen, waarin je alle hulpverleners en eventueel de vrijwilligers in de wijk uitnodigt, je kan dit bijvoorbeeld combineren met een netwerkborrel, waarin de verschillende disciplines elkaar beter leren kennen.

Vervolg

Herhaling is belangrijk, hoe meer je over een onderwerp hoort, hoe groter de kans dat je deze kennis in de praktijk gaat toepassen. Zorg er daarom voor dat elk onderwerp minimaal een keer per jaar onder de aandacht wordt gebracht, waarbij ook eventuele wijzigingen worden besproken. Ook kan het onderwerp tijdens bijvoorbeeld casusbesprekingen benoemd worden.

Wil je als wijkteam ondersteuning bij deze aanpak, bekijk dan ons aanbod of neem vrijblijvend contact op met Bureau Daden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *