Durf te vragen en versterk je nuldelijn

nuldelijn versterken sociale wijkteams Wmo Bureau DadenMet de nieuwe Wmo hebben gemeenten ongeveer 75% van het bestaande budget meegekregen, een flinke bezuiniging dus. Gemeenten hebben hierbij een aantal handvatten meegekregen over hoe ze deze bezuiniging kunnen realiseren. Een goede samenwerking met de nuldelijn is hier een voorbeeld van, maar hoe pak je dit aan?

De nuldelijn

De nuldelijn staat voor informele zorg. In de Wmo wordt van de gemeenten verwacht dat ze bij de hulpvraag van klanten eerst kijken naar het aanbod in de informele zorg. Als het aanbod daar niet of onvoldoende aanwezig is, dan zal de klant worden verwezen naar de eerste- of de tweedelijnszorg.

Versterken van het informele netwerk

Er zijn situaties waarbij het netwerk van de klant onvoldoende is, waardoor het sociale wijkteam of de Wmo als snel naar de eerstelijnszorg moet uitwijken. Ik vraag me echter af in hoeverre dit altijd nodig is. Wat nou als het jou als sociaal wijkteam of Wmo lukt om het informele netwerk dat in de wijk aanwezig is te versterken. En wat als je dit netwerk dan ook echt gebruikt, dat je vragen stelt, welke mogelijkheden zijn er dan?

Er is maar een manier om achter deze antwoorden te komen en dat is vragen!

Durf te vragen

Vorige week begeleide ik in Amsterdam een durf te vragen sessie met sleutelvrouwen (actieve vrijwilligers) en professionals. Tijdens deze methodiek stel je een voor jou belangrijke vraag. De aanwezigen gaan jou helpen met het beantwoorden van deze vraag. En de antwoorden? Die waren stuk voor stuk verrassend.

Ik ben zelf erg enthousiast over deze methodiek, in de eerste plaats omdat het mensen uitnodigt vragen aan elkaar te stellen. Veel mensen hebben wel een wens, maar hebben voor zichzelf al duizend redenen bedacht waarom het toch niet zal lukken. Deze methode laat zien dat er meer mogelijk is dan je denkt, want je netwerk kan en weet vaak meer dan je je voor mogelijk houdt.

Uitdaging

Ik wil je als Sociaal Wijkteam of als Wmo daarom graag uitdagen om samen met de sleutelfiguren uit jouw wijk een durf te vragen sessie aan te gaan.

Wil je hier meer over weten of wil je werken aan een structurele aanpak om samen te werken met de vrijwilligers in de wijk, neem dan contact op met Bureau Daden. We helpen je graag!

 

Voor meer informatie over de methodiek, kunt u kijken op www.durftevragen.com

 

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn toegestaan.