Verbeter je wijkteam

verbeter je sociaal wijkteam bureau daden

De laatste tijd komen Sociale Wijkteams steeds vaker in de publiciteit. Het is duidelijk dat er nog veel moet gebeuren voordat de wijkteams aan alle verwachtingen voldoen. Tijd voor actie dus; verbeter je wijkteam, maar laten we wel realistisch blijven.

Als je iets doet, doe het dan goed. Dat betekent dus ook dat je de tijd neemt en ervoor zorgt dat de veranderingen behapbaar blijven voor de mensen die het moeten uitvoeren, de hulpverleners dus.

Wees realistisch

De verwachtingen van Sociale Wijkteams zijn soms wel erg ambitieus. Als ik lees wat je als hulpverlener allemaal moet kunnen: werken als een generalist, preventief werken, een koppeling met de vrijwilligers, één gezin één plan één regisseur, kantelen, wijkgericht werken etc. Dan vraag ik me af of het werk van een hulpverlener niet onderschat wordt.

Werken als een generalist bijvoorbeeld. Welke kennis moet je allemaal hebben en hoe zorg je ervoor dat je dit toe-eigent? Neem nou schuldhulpverlening, daar komt behoorlijk wat kennis bij kijken. Als je daarnaast ook nog alles over de Wmo (oud en nieuw) moet weten en alles van bijvoorbeeld MEE, of over participatie, nou dan ben je nog wel even bezig.

Ik zeg hierbij niet dat het allemaal niet onmogelijk is, zeker niet. Maar ik denk dat als we iets willen bereiken, dat we wel realistisch moeten zijn. Dus mijn voorstel is laten we vooral groot denken, maar  geef je medewerkers de tijd om dit grotere plan te realiseren en verbeter je wijkteam stap voor stap.

Verbeter je wijkteam

Dromen is mooi sterker nog als een team allemaal met de neuzen dezelfde kant op staat en naar het zelfde doel toewerkt, dan sta je al met 1-0 voor. Dus stel een visie of een hoger doel vast.

Nu je grotere doel in beeld is maak je het behapbaar. Verdeel je einddoel in kleinere stappen en maak een planning. Bepaal met het team welke stappen je als eerste zet. Beschrijf hoe je dit gaat doen en wat je ervoor nodig hebt om je doelen te realiseren. Heb je meer tijd nodig, dan zal er dus meer tijd moeten komen.

Creëer noodzaak

Als ik de noodzaak ergens niet van inzie, dan is de kans klein dat ik er mee aan de slag ga. Als je als wijkteam dus bijvoorbeeld preventief wilt werken, zorg er dan ook voor dat iedereen weet en begrijpt wat het belang hiervan is. Neem hier de tijd voor.

Herhaal

Verandering is moeilijk en eerlijk is eerlijk, ik vergeet mijn doelstellingen wel eens. Één keer iets afspreken is daarom echt niet genoeg, blijf herhalen!

Zorg ervoor dat iedereen aangehaakt blijft door het onderwerp in de overleggen regelmatig terug te laten komen.

Vier je resultaten

Als het Sociale Wijkteam de vastgestelde resultaten heeft behaald, dan is het goed om hier bij stil te staan en het succes te vieren.

Laten we eerlijk zijn, succes smaakt altijd naar meer. Dat komt goed uit, want jullie hebben vast nog meer doelen die je nu kan oppakken!

 

Bureau Daden

Wil je je dienstverlening verbeteren of heb je ander zaken waar je als wijkteam tegenaan loopt? Neem dan contact op met Bureau Daden voor een vrijblijvend gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *