Samenwerken met vrijwilligers, een effectieve aanpak

samenwerken met vrijwilligers, een effectieve aanpakSamenwerken met vrijwilligers kan sociale wijkteams veel opleveren. Toch zien we dat veel sociale wijkteams nog problemen hebben met verbindingen leggen met de vrijwilligers in de wijk. Dit is zorgelijk, omdat je hierdoor als wijkteam veel kansen misloopt. Bureau Daden wil graag bijdragen aan de verbetering van sociale wijkteams. Daarom bieden wij de ‘aanpak effectief samenwerken met vrijwilligers’ aan.

Een goede samenwerking met vrijwilligers vraagt om een investering in tijd, die zich voor de professional vaak niet zichtbaar terugbetaalt. Omdat veel professionals een hoge caseloas ervaren, steken ze hun tijd liever in de ondersteuning van hun cliënten. Wij zien dit als een gemiste kans, want een goede verbinding met de nulde lijn kan lonen. Om wijkteams te ondersteunen bij de samenwerking met vrijwilligers, hebben wij daarom een stappenplan ontwikkeld.

Onze werkwijze samenwerken met vrijwilligers

Wij helpen sociale wijkteams met de samenwerking met vrijwilligers. Dit doen wij door in de eerste instantie samen met het wijkteam een vraag te formuleren. Zodra de vraag helder is, stellen we een team samen van sleutelfiguren en een vaste professional van het wijkteam. De sleutelfiguren zijn de ogen en oren van de wijk en kunnen een belangrijke verbinding zijn tussen het wijkteam en de vrijwilligers.

Door een vast team aan te stellen, heb je als wijkteam een vaste plek waar je je toe kan wenden voor vragen.

Deze korte lijntjes zorgen er verder voor dat je als wijkteam meer gebruik kan maken van de voorzieningen die in de nulde lijn al beschikbaar zijn. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om het informele netwerk van je klanten uit te breiden.

Wij helpen het vrijwilligersteam met het vaststellen van een duidelijk visie en missie. Ook begeleiden wij het team, totdat er een goede aansluiting is met het sociale wijkteam.

Bent u nieuwsgierig naar onze werkwijze? Bekijk dan ons stappenplan of neem contact met ons op.

Voor meer inspiratie over samenwerken met vrijwilligers kunt u onze blogs lezen.

Referenties:

‘Nu al onze neuzen dezelfde kant op staan, kunnen we het team verder ontwikkelen. Ik kan niet wachten.“- Seyit Ozilhan, participatiemedewerker de Baarsjes

“Annamaria weet met een coachende en doelgerichte aanpak de groep te motiveren om mogelijkheden op samenwerking met elkaar te verkennen, vorm te geven, concreet samen te werken en daarbij het beste uit zichzelf en de samenwerking te halen.” – Jose van den Berg, Beleidsmedewerker gemeente Amsterdam